RIcult – Recognition of a communicator’s intent in indirect communication: A cross-cultural study

projektverantwortliche Ansprechperson: Dr. Cornelia Schulze

Bei Interesse an Mitarbeit in diesem Forschungsprojekt im Rahmen von Abschlussarbeiten lesen Sie bitte folgende Richtlinien (link).

Beschreibung:
Ist das Verstehen von Intentionen bei kommunikativen Handlungen abhängig von kulturellen Werten? Ein Vergleich von chinesischen und deutschen Kindern.

Um zu testen, ob soziale Intentionen in der Kommunikation leichter von Kindern in individualistischen oder kollektivistischen Kulturen erschlossen werden, werden wir das Paradigma von Schulze, Grassmann & Tomasello (2013) anpassen und mit 4- und 6-jährigen Kindern in zwei kulturellen Gruppen (deutsche und chinesische Kinder) testen. Wir werden das Verständnis von direkten und indirekten Kommunikationsakten innerhalb und zwischen den Gruppen vergleichen. Zusätzlich werden wir Daten über kulturelle Werte der Kinder, ihre Theory-of-Mind-Fähigkeiten und ihre exekutiven Fähigkeiten erheben. Ergänzt werden diese Werte durch einen Eltern-Fragebogen zum sozioökonomischen Status.

Hier gehts zu unseren bisherigen Studienergebnissen.

Description:
Does the recognition of a communicator’s intent in indirect communication depend on cultural values? A comparison of Chinese and German children in a behavioural act-out task.

The comprehension of intentions conveyed in indirect communication is based on asking “Why would s/he say or do XY in this situation?” The question now is: Why do we ask why?

One way to get to the ontogenetic roots of understanding cooperation in communication is to compare different cultures. For instance, parents living in autonomy-supporting (individualistic) cultures often establish face-to-face-contact when communicating with their infant, which supports children’s emotional and intentional (self-)awareness (Gergeley & Watson, 1996). But do such cultural differences effect the recognition of intentions in communication (seen as a form of reasoning about mental states and intentions)? Do children in individualistic cultures detect relevance implicatures more readily? Or would the appreciation of cooperation and inter-dependency in relation-supporting (collectivistic) cultures increase the interpretation of another person’s (verbal) behavior in cooperative terms, which in turn may result in making more inferences about the other person’s social goal?

In order to test whether social goals in communication are more readily inferred by children in individualistic or collectivistic cultures, we are going to adapt the paradigm by Schulze, Grassmann, & Tomasello (2013) and test it with 4- and 6-year-old children in two cultural groups, namely, German and Chinese children . We will compare the children’s comprehension of direct and indirect communicative acts within and between groups. Additionally, we will collect data on the children’s cultural values, their Theory-of-Mind abilities, and their executive function. In addition we ask parents to fill in a questionaire concerning thir socio-economic status.

Mitarbeiter*innen im Projekt:

Dr. Cornelia Schulze

Dr. David Buttelmann, Universität Bern

Prof. Henrik Saalbach

Prof Zhu Liqi

ehemalige Mitarbeiter*innen im Projekt:
Frieda Merrath, Emma Peyrusson Hofmann, Miriam Beneke, Frederike Svensson